Voor het Internet er was moesten de meeste rock- en popgitaristen leren hoe ze liedjes op het gehoor konden spelen. Door lp's terug te draaien en nootje per nootje te luisteren.
Tegenwoordig is het veel eenvoudiger, er zijn voor de meeste nummers tabulatuur en tutorialvideo's te vinden, wat geweldig is want we kunnen allemaal snel liedjes leren. Helaas betekent het wel dat de meeste moderne gitaristen niet de skills hebben ontwikkeld om een nummer 'op het gehoor' te spelen.
Waarom zou je ook moeite doen om een nummer uit te werken als je de antwoorden gewoon online kunt vinden?
Maar je zal ooit wel eens een nummer willen leren waar geen goede tabulatuur voor te vinden is.
Dan kan deze blogpost je helpen! Je zult leren hoe je je gehoor kunt ontwikkelen tot wanneer je een nummer kunt spelen door er gewoon naar te luisteren.
De 3 elementen die je zullen helpen elk nummer uit te werken
Dit zijn de drie zaken die je moet identificeren om een nummer op het gehoor te leren:
Toonsoort
Maatsoort
Gitaarpartij
1. De toonsoort vinden
De toonsoort vertelt je welke 7 noten (met een paar uitzonderingen) het nummer vormen.
Dit maakt het leren van het nummer 84% eenvoudiger, omdat je je notenopties hebt teruggebracht van 12 noten naar slechts 7.
Maar muzikanten breken voortdurend de regels. Dus niet elk nummer zal zich uitsluitend aan één toonsoort houden, deze noten zijn waarschijnlijk wel de meest gebruikte noten.
Hoe werk je de toonsoort van een nummer uit?
Terwijl het nummer afspeelt, gebruik je je gitaar om de grondtoon van het nummer te vinden. Dit is de ene noot die het nummer domineert, de noot die je aan het einde van het nummer zou spelen om het heel krachtig en afgerond te laten klinken.
Waarschijnlijk kom je na wat proberen uit op ongeveer 3 noten (de akkoorden), maar slechts één ervan zal de werkelijke toonsoort zijn. Gebruik daarom je oren en experimenteer.
Probeer wat noten op de laagste snaar te spelen totdat je de noot vindt die het beste past: de grondtoon.
De noot waarbij het nummer het meest opgelost aanvoelt (dat wil zeggen de noot waarbij je oren niet nog één noot willen horen nadat het voorbij is) is de grondtoon.
Nu moeten we uitzoeken of het nummer in een majeur (major) of mineur(minor) toonsoort is. Over het algemeen, als het droevig, melancholiek of gewoon "interessant" klinkt, is het waarschijnlijk mineur. Als het vrolijk, helder of opgewekt klinkt, is het waarschijnlijk majeur.
2. De maatsoort vinden
De maatsoort vertelt ons hoeveel tellen er in de maat zitten. Bijvoorbeeld, als het in 4/4 is, zou je vier keer met je voet moeten tikken voordat de drumbeat herhaalt. Als het in 6/8 is, zou het 6 zijn, enzovoort.
De beste manier om dit uit te werken is harder met je voet tikken voor de eerste tel, dan meedoen met het lied, en proberen te tellen of het in onderverdelingen van 3, 4 of 6 past.
90% van de tijd zal het in 4/4 zijn als je een rock- of popsgitarist bent, maar er zijn heel wat uitzonderingen, dus controleer zeker of het wel klopt!
3. De gitaarpartij vinden
Meestal speelt de gitaar ofwel:
Melodie (zoals een riff of lead)
Akkoorden (ofwel met slag of gespeeld getokkeld)
Om een melodie uit te werken, gaat het allemaal om trial-and-error met de toonsoort!
Bijvoorbeeld, wanneer ik een partij zoek, begin ik met het spelen de toonladder in de toonsoort die we net gevonden hadden. De meeste noten in de partij zullen in deze toonladder zitten, dus het maakt het veel makkelijker om te vinden wat er gespeeld wordt.
Wanneer je de eerste noot vindt, schrijf je deze op (in welk formaat je maar wilt: tabulatuur, muzieknotatie, ...) en voeg gewoon noten toe totdat je iets hebt dat bij het nummer past.
Je kunt de afspeelsnelheid van muziek op YouTube (via het tandwieltje) of met apps (zoals Capo of Transcribe!) vertragen om het makkelijker te maken om te luisteren, maar maak je geen zorgen als dit veel tijd en pogingen vraagt - hoe vaker je dit doet, hoe gemakkelijker en sneller het zal gaan om gebruikte noten te vinden.
Onthou ook dat je dezelfde noot op verschillende plaatsen op de gitaar kunt spelen, dus als je de juiste noten hebt gevonden maar het is te moeilijk om te spelen, probeer ze dan op een andere snaar te vinden en kijk of het gemakkelijker is.
Om akkoorden uit te werken is opnieuw de beste plek om te beginnen met akkoorden is - je raadt het al - de toonsoort. (de akkoorden binnen een toonaard zijn zo goed als altijd hetzelfde)
Bij een majeurtoonsoort (vrolijk) is dit: I - IIm - IIIm - IV - V - VIm - VIIdim In de toonsoort van C wordt dat dan C - Dm - Em - F - G - Am - Bdim
Bij een mineurtoonsoort (triestig) is dit: Im - IIdim - III - IVm - Vm - VI - VII
Probeer elk van de akkoorden te spelen totdat je het eerste akkoord in het nummer hebt gevonden. (tip - waarschijnlijk niet het verminderde (dim) akkoord)
Zodra je dat hebt, zoek dan het volgende akkoord, en schrijf het op terwijl je verder gaat.
Onthoud, de meeste popsongs gebruiken slechts 3-5 akkoorden, dus je hebt er waarschijnlijk niet allemaal nodig.
Het is ook mogelijk dat er een speciaal akkoord is, zoals een sus-akkoord, een septiem-akkoord (bv. G7) of iets dergelijks. Dat geweldig is om te gebruiken als je het kent, maar als je die akkoorden nog niet kent (of hoe je ze moet identificeren), zal een gewoon majeur of mineur akkoord ook meestal prima klinken.
Voor het slagpatroon begin je met je maatsoort. Als het 4/4 is, doe dan een eenvoudig 4/4 slagpatroon, zoals vier neerwaartse slagen per akkoord, en vergelijk het met het nummer. Zijn er meer slagen? Minder slagen? Variaties tussen maten?
Dit is moeilijk om 100% perfect te krijgen, maar als je het heel dichtbij het nummer kunt laten klinken (met het juiste gevoel), heb je het goed genoeg gedaan om het nummer uit te voeren.
Maar ik kan helemaal geen noten vinden?!
Op het gehoor spelen vergt geduld, Je zult heel vaak fouten maken wanneer je het voor het eerst probeert.
Als je denkt dat je het hebt gevonden, vergelijk dan jouw versie met een tabulatuur online (maar ga er niet vanuit dat de online versie helemaal juist is en de jouwe fout is, want het kan heel goed andersom zijn) Gebruik de tablatuur om noten waarover je twijfelt te bevestigen, als een second opinion.
Je kan het ook aan een vriend vragen. Zelfs als ze niet muzikaal zijn, kun je zeggen "Hey, klinkt dit hetzelfde als het nummer?" en eerlijke feedback krijgen. Als ze een muzikant zijn, kunnen jullie elkaar helpen. Misschien is dat ene akkoord dat je gewoon niet kunt uitvogelen, voor hen super duidelijk.
Maar hoe uitdagend je eartraining ook vindt, houd vol, want de tijd die je eraan besteedt zal zich in de toekomst zeker terugbetalen!
Je zult op een punt komen waarop je liedjes veel sneller kunt leren, omdat je niet hoeft te vertrouwen op het ontcijferen van tabs of notatie.
Als je ooit persoonlijke begeleiding nodig hebt, aarzel dan niet om contact met me op te nemen. Samen kunnen we je gitaardromen waarmaken.
Comments